torsdag 8 december 2011

En eloge till den fantastiska ullen!!

Måste bara skriva några rader om ullen, och dess fantastiska egenskaper, som den har om den inte är för hårt behandlad.

Ull är naturens eget funktionsmaterial, och hittills har ingen kunna framstäla något liknande på konstgjord väg.

*Absorberar vatten upp till 1/3 av sin egen vikt innan Du som bär ullen känner av vätan.

*Isolerar mot både värme och kyla på ett fantastiskt sätt.

*Ull värmer, även efter att den blivit våt, och skapar till och med värme så länge den fortfarande absorberar fukt!

*Är Du fuktigare på kroppen än vad luften utanför ullen Du bär är, så jobbar ullen aktivt för att transportera fukten från kroppen.

*Ull är självrenande! Keratinet i ullen bryter ned illaluktande bakterier från huden. Ullen stöter också bort smuts och behöver inte tvättas lika ofta som plagg i andra material. Det räcker ofta att vädra ullen i fuktig luft.

*Flamsäkert!


Jag älskar ullen jag nu stickat med i höst, och har hunnit använda det jag stickat en hel del. Egenskaperna plaggen får är verkligen fantastiska! Jag tänker t ex på Skare-mössan jag stickat till Bob. Han har så många gånger kommit hem från dagis, och mössan har sett ut som sju svåra år! Alla som känner min son vet att han verkar leka med huvudet i marken hela tiden! Ja, det finns ju t o m bildbevis i bloggen! ;) Men till denna dag är inte mössan tvättad! Bara vädra av den, och all smuts faller av! Alla hans andra mössor har hunnit med otaliga tvättar under tiden!

Hur fantastisk ullen än, är så kan den ju behöva lite kärlek ibland. Och garnet jag stickat med nu är av en porösare sort. Det gör att fibrerna får utrymme att sköta sig själv på ett bra sätt, men det gör ju också att ytan på plaggen lätt blir lite lurvig. Så för att hålla dem snygga brukar jag gå igenom dem då och och plocka bort "nopporna" eller vad jag ska kalla det. Tyvärr är det ju också så att poröst ullgarn slits och tunnas ut snabbare än vad många syntetiska material gör, men det man betalar i att måsta byta ut dem lite oftare, får man igen i hur fantastiskt de värmer! Så de som tycker att man måste blanda in syntet i sina tjocksockar för att de ska hålla längre håller jag inte med. Jag tackar hellre för ullens fantastiska tjänster, och satsar på ett par nya ullsockar då de första gjort sitt.
Ibland kan man ju ändå vilja skölja upp och tvätta sina ullplagg litegrann, och jag tvättade mina vantar här om veckan, då de gått ut sig lite. Då sköljde jag dem i ljummet vatten med tvättmedel anpassat för ull, men gnuggade inte då ullen då kan tova sig. Sedan sköljde jag ur dem och drog till dem i önskad form innan jag lät dem ligga på tork. Då de var torra plockade jag bort oönskade "tjorvar" från ytan, och de såg som nya ut! :)

Så tack Ullen, för att Du är Du!! Och tack till alla som använder just ekologisk ull, för vi är ju rädda om oss själva, miljön, och fåren som erbjuder oss ullen när vi väljer eko trots ett högre pris!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar